Chat with us, powered by LiveChat
Weten hoe je een datalek kunt voorkomen? Neem contact op met Lantech

Datalek

De plek waar gevoelige data staat is allang niet meer alleen op het netwerk van het hoofdkantoor. Hackers kunnen immers ook binnenkomen via een branchoffice, thuislocatie, via de cloud of via een endpoint. Allemaal onderdelen van het netwerk waar gevoelige data zich kan bevinden. Als een datalek plaatsvindt, kunnen de gevolgen onvoorzien zijn.

2. Verklein aanvalsoppervlakte

Het verkleinen van het aanvalsoppervlakte is erg belangrijk in de strijd tegen cybercrime en datalekkage. Kom erachter wat het meest belangrijk is en segmenteer de omgeving op een manier die de zichtbaarheid vereenvoudigt.

4. Voorkom onbekende bedreigingen

Dagelijks komen er nieuwe virussen bij en doen hackers nieuwe pogingen om toegang te krijgen tot het netwerk. Deze onbekende bedreigingen moeten zo snel mogelijk een halt toegeroepen worden. Maak van een onbekende dreiging een bekende bedreiging en houd de bedreiging tegen op alle onderdelen van het netwerk. Onbekende bedreigingen op het netwerk kunnen met slimme oplossingen worden herkend. Kies hierbij voor een oplossing die meerdere technieken bevat. Bijvoorbeeld een oplossing die dynamische analyse, statische analyse en machine learning en correleert.

Voldoende gedaan?

Bij het optreden van een datalek moet aangetoond worden dat er voldoende gedaan is om deze te voorkomen. De volgende vier punten vallen binnen de verantwoordelijkheid van de IT-afdeling en moeten minimaal op orde zijn:

1. Verkrijg inzicht

Zonder volledig inzicht in het netwerk is het moeilijk een netwerk te beveiligen. Het is noodzakelijk om inzicht te verkrijgen in alles dat zich in de omgeving bevindt: mobiel, netwerk, cloud, etc. voor alle locaties. Iets tegenhouden wat je niet kunt zien is immers een onmogelijke opgave.

3. Voorkom bekende bedreigingen

Nieuwe virussen zijn vaak gebaseerd op een al bestaand virus of worden hergebruikt. Zorg ervoor dat inbraakpogingen met bekende virussen worden herkend door de systeem en van het netwerk gescheiden worden gehouden. Dit kan met geavanceerde analyse en preventie oplossingen. Een dergelijke oplossing herkend bekende malware, zero-exploits en andere dreigingen doordat eerder waargenomen bedreigingen worden opgeslagen. Al bekende bedreigingen mogen het netwerk niet betreden.

Ik wil geen datalek

Neem contact met ons op