Bedrijven en overheden niet klaar voor nieuwe privacywet

01 dec 2017
Vanaf mei volgend jaar gaat de nieuwe Europese Privacywet in. Daarin staat dat alle bedrijven en overheden precies moeten bijhouden welke gegevens ze verzamelen, waarom en hoe lang. De Autoriteit Persoonsgegevens mag hoge boetes opleggen als dat niet gebeurt.

80 procent van Nederlandse bedrijven en overheden is nog niet klaar voor deze wet, zo blijkt uit de Nationale Privacy Benchmark. 60 procent van de bedrijven en overheden weet zelfs niet waar gegevens van burgers of klanten opgeslagen zijn.

Volgens advocaat Wouter Seinen van Baker McKenzie zijn de nieuwe privacyregels in de privacywet niet helder genoeg. “Je mag gegevens niet langer bewaren dan dat je er een goede reden voor hebt. Daarna moet je ze vernietigen, maar je mag ze niet eerder vernietigen dan noodzakelijk. Kom er maar eens achter wat nu precies het goede moment is.”

Gerrit-Jan Zwenne, hoogleraar recht en informatiemaatschappij, merkt dat de druk oploopt bij overheden en bedrijven. Hij geeft privacy-cursussen op Universiteit Leiden en is al volgeboekt tot maart volgend jaar.

De vraag hoe bedrijven weten of ze gegevens niet te lang bewaren, kan hij niet met twee zinnen beantwoorden. “Het hangt af van de aard van het bedrijf, wat ze hebben gecommuniceerd met die klanten, en wat ze ermee doen.”

Monnikenwerk voor een groot bedrijf
Openbaarvervoerbedrijf NS is al wel druk bezig met de nieuwe privacyregels. Veel bedrijven lopen achter, maar willen daar liever niet openlijk over praten. De NS is nu extra voorzichtig, want zes jaar geleden werd het bedrijf nog op de vingers getikt omdat er te veel reizigersgegevens werden bewaard.

Susi Zijderveld uit de Raad van Bestuur van NS: “Wij hebben de afgelopen maanden heel goed gekeken waar we persoonsgegevens hebben opgeslagen en hoe we daarmee omgaan. Dat is monnikenwerk, we zijn een groot bedrijf.”

Het recht om vergeten te worden
Burgers en consumenten krijgen meer rechten met de nieuwe wet. Zo kan je elk moment inzage vragen in alle informatie die een bedrijf of overheid over je heeft. Dat is volgens advocaat Seinen ingewikkelder voor bedrijven dan het lijkt.

“Je e-mail, of alle mappen op je computer, daar heeft niemand goed over nagedacht. Wie kan erbij? Hoe controleer je dat? Daar zitten grote problemen. Ook krijgt iedereen het recht om vergeten te worden.”

Als bedrijven en overheden zich niet aan de nieuwe wet gaan houden, krijgen ze met Aleid Wolfsen te maken, oud-Kamerlid van de PvdA. Hij is voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens. “Tot nu toe heb ik nooit een boete opgelegd, maar vanaf mei volgend jaar gaat dat wel gebeuren. Dan wordt het menens. De boetes zijn flink en bedragen maximaal 20 miljoen euro, of 4 procent van de jaarlijkse omzet van een bedrijf.”

Omdat het voor bedrijven een hele klus is om zich voor te bereiden op de nieuwe privacywet, vinden de VVD en D66 in de Tweede Kamer dat de Autoriteit Persoonsgegevens oog moet hebben voor kleinere bedrijven die nog moeite hebben met de nieuwe wet.
“Er zijn veel dingen die nog onduidelijk zijn”, zegt VVD-Kamerlid Sven Koopmans. “Ik denk dat niemand erbij gebaat is als er meteen harde meppen worden uitgedeeld. Eerst moet iedereen weten waar hij aan toe is.”

Bron: Nieuwsuur, via nos.nl

Wij zijn er ook nog niet klaar voor!
Veel organisaties zitten nog met APG/GDPR vraagstukken en zien door de bomen het bos niet meer. De tijd begint te dringen, maar voor welk deel van de wet is de IT-afdeling verantwoordelijk? De nieuwe wet bestaat uit drie onderdelen: juridisch, procedureel en technisch. Onder juridisch en procedureel valt onder andere het aanstellen van een interne toezichthouder, het ontwikkelen van een beleid en bewustwording onder medewerkers en het melden van een datalek. Zaken waar de IT-afdeling verantwoordelijk voor is, hebben betrekking op het technische onderdeel.

Wilt u laten onderzoeken of uw organisatie klaar is voor AVG, neem dan nu contact met ons op via mail of via +31 (0)88 463 7700.
WHITEPAPER DOWNLOADEN
Hartelijk dank voor uw aanvraag.

Er gebeurt veel op het snijvlak van de IT-Infrastructuur en Security. Graag houden wij u online op de hoogte over actuele zaken, nieuws en producten op het gebied van IT-Security.

Mocht u hierna nog vragen hebben dan staan we u graag te woord. U kunt ons bereiken via sales@lantech.nl of 088-4637744.

Met vriendelijke groet,

Lantech teamDank u voor het downloaden van de White Paper! Mocht u problemen hebben met het downloaden klik dan met de rechter muisknop op de download link en bewaar de link handmatig.