Meldingen van datalekken in jaar tijd verdubbeld

29 dec 2017
De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) krijgt een stijgend aantal meldingen van datalekken. In de eerste negen maanden van 2017 kreeg AP 7436 meldingen dat persoonlijke informatie in verkeerde handen was gekomen.

Dat komt neer op zo’n dertig meldingen per dag, ongeveer twee keer zo veel als in dezelfde maanden in 2016. De privacywaakhond weet niet of de stijging van het aantal meldingen ook betekent dat het aantal datalekken zelf is toegenomen.

“Er zijn ook lekken die niet gemeld worden. Dat is veel ernstiger, maar we weten niet hoeveel dat er zijn. We gaan er meer aandacht aan besteden dat mensen echt moeten melden. Het kan niet zo zijn dat organisaties die een lek wel melden een zondebok worden en organisaties die het niet melden ermee wegkomen”, aldus de Autoriteit donderdag na een bericht in Trouw.

Niet melden
De meldingen die AP krijgt, kunnen sterk in omvang verschillen. Zo kan een melding gaan over de uitgelekte gegevens van één persoon, maar ook over de Uber-hack waarbij gegevens van zeker 174.000 Nederlanders uitlekte.

De Autoriteit kan bij ernstige lekken een hoge boete opleggen, maar tot nu toe zijn er alleen waarschuwingen gegeven. ”Een boete is niet het doel, maar een middel. Als het wordt opgelost in het stadium van waarschuwingen, is er geen reden voor boetes”, zegt een woordvoerster.

Het aantal gemelde hacks is vrij laag. In 6 procent van de gevallen lekt informatie uit doordat iemand binnendringt in de computersystemen van een bedrijf of organisatie. Meestal gaat het mis wanneer iemand persoonsgegevens per ongeluk naar de verkeerde ontvanger stuurt. De meeste lekken treffen de sectoren gezondheid en welzijn, openbaar bestuur en financiële dienstverlening. De gegevens die naar buiten komen, zijn vooral naam, adres, woonplaats, geslacht, geboortedatum en leeftijd.

Hoewel er een meldplicht voor datalekken bestaat, worden veel lekken toch onder de pet gehouden. Bedrijven vrezen voor reputatieschade wanneer bekend wordt dat zij mogelijk onveilig zijn omgegaan met de gegevens van klanten. Dat gebeurde ook bij de grote Uber-hack, die eind 2016 al bekend was bij de top van het bedrijf maar bewust werd verzwegen.

Meer informatie
Wilt u meer informatie over de wet datalekken en hoe u persoonsgegevens beter kunt beveiligen? Neem dan nu contact met ons op! Dat kan via e-mail en via +31 (0)88 463 7700.

Bron: Nu.nl
WHITEPAPER DOWNLOADEN
Hartelijk dank voor uw aanvraag.

Er gebeurt veel op het snijvlak van de IT-Infrastructuur en Security. Graag houden wij u online op de hoogte over actuele zaken, nieuws en producten op het gebied van IT-Security.

Mocht u hierna nog vragen hebben dan staan we u graag te woord. U kunt ons bereiken via sales@lantech.nl of 088-4637744.

Met vriendelijke groet,

Lantech teamDank u voor het downloaden van de White Paper! Mocht u problemen hebben met het downloaden klik dan met de rechter muisknop op de download link en bewaar de link handmatig.