Stijgend aantal meldingen datalekken

02 jun 2017
In het eerste kwartaal van 2017 zijn ruim 2300 meldingen gedaan van datalekken. Dit is een stijging van meer dan 200% ten opzichte van het eerste kwartaal van vorig jaar. Bij bijna de helft van de meldingen zijn persoonsgegevens bij de verkeerde ontvanger terecht gekomen.

Wilt u meer weten over hoe u datalekken kunt voorkomen? Neem dan nu contact met ons op! dat kan via e-mail en via +31 (0)88 463 7700.


De Autoriteit Persoonsgegevens heeft onlangs een rapport gepubliceerd met een overzicht van feiten en cijfers het eerste kwartaal van 2017. Hieruit blijkt dat de meest gelekte gegevens de naam- en adresgegevens, geboortedatum en BSN nummer zijn. Ook telefoonnummers en financiële gegevens worden vaak gelekt.

Persoonsgegevens
Het lekken gebeurt in 45% van de gevallen doordat persoonsgegevens verstuurd of afgegeven worden aan de verkeerde ontvanger. Vijftien procent van de lekken komt door een kwijtgeraakt of gestolen apparaat/gegevensdrager/papier en in zeven procent van de gevallen gaat het om hacking, malware of phishing.

De meeste lekken komen, net als in 2016, voor in de gezondheid en welzijnssector (27%), financiële sector (21%) en openbaar bestuur (20%). In 37% van de gevallen trof de datalek één persoon. In ongeveer de helft van de gevallen werd tussen de twee en de vijfhonderd personen getroffen.

In totaal is de Autoriteit 135 keer een onderzoek gestart naar de beveiliging binnen de organisatie waar de melding vandaan kwam. In de meeste gevallen bleef het bij een waarschuwing door de Autoriteit, welke geleid heeft tot beëindiging van de overtreding.

Meer informatie
Wilt u meer weten over hoe u datalekken kunt voorkomen? Neem dan nu contact met ons op! dat kan via e-mail of via +31 (0)88 463 7700.

Bron: Autoriteit Persoonsgegevens

In 2016 waren er in totaal bijna 5700 meldingen van datalekken. Lees hier het nieuwsbericht.
WHITEPAPER DOWNLOADEN
Hartelijk dank voor uw aanvraag.

Er gebeurt veel op het snijvlak van de IT-Infrastructuur en Security. Graag houden wij u online op de hoogte over actuele zaken, nieuws en producten op het gebied van IT-Security.

Mocht u hierna nog vragen hebben dan staan we u graag te woord. U kunt ons bereiken via sales@lantech.nl of 088-4637744.

Met vriendelijke groet,

Lantech teamDank u voor het downloaden van de White Paper! Mocht u problemen hebben met het downloaden klik dan met de rechter muisknop op de download link en bewaar de link handmatig.