Tienduizenden wachtwoorden in handen criminelen

28 jul 2017
Tienduizenden Nederlandse e-mailadressen, gebruikersnamen en wachtwoorden zijn in handen van criminelen. De politie legde dit jaar al beslag op 66.000 daarvan en zette ze in een speciale database.

Daardoor kunnen Nederlanders vanaf vandaag zelf checken of ook zij zijn gehackt. De gegevens zijn verzameld tijdens onderzoeken naar cybercriminaliteit, waarbij ze steeds vaker werden aangetroffen op in beslag genomen computers. De politie mag internetgebruikers niet zelf waarschuwen dat hun gegevens zijn gevonden, maar informatie wel verstrekken als er om wordt gevraagd. Daarom bouwde de politie de doorzoekbare database.

Aangevuld
Het bestand wordt de komende tijd steeds verder aangevuld, met gegevens uit nieuwe onderzoeken van digitale rechercheurs. Zij nemen bij elk vermoeden van digitale criminaliteit computers in beslag, om ze te doorzoeken.

De e-mailadressen worden vaak gebruikt voor phishingmails. Die berichten lijken van een bank te komen, maar zijn in werkelijkheid bedoeld om een pincode te bemachtigen. De combinatie met een wachtwoord stelt criminelen in staat zelf bankgegevens te bemachtigen, of persoonlijke informatie te kapen. Zo kan hacken niet alleen leiden tot diefstal van geld, maar ook bijvoorbeeld afpersing.

Dwarsbomen
De Nederlandse politie is de eerste met een landelijke database vol gehackte gegevens. Zo moet worden tegen gegaan dat internetcriminelen eenvoudig hun slag kunnen slaan, zoals nu vaak het geval is. Want lang niet iedereen wijzigt – zoals de politie graag zou zien.

Wiens mailadres voorkomt in de database, kan criminelen gemakkelijk dwarsbomen door toch dat wachtwoord te wijzigen. “Wie het moeilijk vindt een nieuw wachtwoord te onthouden, kan een trucje toepassen. Neem de eerste letters van de woorden in een zin die gemakkelijk te onthouden is, samen met een getal. Dat vormt samen een sterk en goed te onthouden wachtwoord.”

Meer informatie
Wilt u meer informatie over hoe u apparaten, gebruikers en gegevens beter kunt beveiligen tegen cybercriminelen? Neem dan nu contact met ons op via e-mail of via +31(0)88 463 7700. Bent u benieuwd of uw e-mailadres mogelijk wordt gebruikt voor criminele doeleinden? Check de website van de politie.

Bron: Ad.nl
WHITEPAPER DOWNLOADEN
Hartelijk dank voor uw aanvraag.

Er gebeurt veel op het snijvlak van de IT-Infrastructuur en Security. Graag houden wij u online op de hoogte over actuele zaken, nieuws en producten op het gebied van IT-Security.

Mocht u hierna nog vragen hebben dan staan we u graag te woord. U kunt ons bereiken via sales@lantech.nl of 088-4637744.

Met vriendelijke groet,

Lantech teamDank u voor het downloaden van de White Paper! Mocht u problemen hebben met het downloaden klik dan met de rechter muisknop op de download link en bewaar de link handmatig.